Riaditeľ Ekonomického ústavu SAV Milan Šikula prevzal Zlatú medailu SAV

13.06.2012 Bratislava

Bratislava 13. júna (TASR) - Riaditeľ Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) prof. Ing. Milan Šikula, DrSc., (nar. 24.12.1941) prevzal v týchto dňoch z rúk podpredsedu SAV Ľubomíra Falťana Zlatú medailu SAV. Spolu s ním toto ocenenie získali aj Dušan Kováč z Historického ústavu SAV a divadelný vedec Ladislav Čavojský.

Profesor Milan Šikula vyštudoval na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave. Členom výskumného kolektívu Ekonomického ústavu SAV sa stal v roku 1972. Transformácia ekonomického systému po roku 1989 predstavovala pre M. Šikulu mimoriadnu výzvu. Takmer 12 nasledujúcich rokov pôsobil v rôznych riadiacich hospodárskych funkciách pričom však udržiaval kontakty s vedeckým výskumom. V roku 2002 sa stal riaditeľom Ekonomického ústavu SAV. Patrí k priekopníkom výskumu procesu globalizácie na Slovensku. Výsledky jeho vedeckej práce sú obsiahnuté v celom rade monografií, v zborníkoch vydaných doma a v zahraničí, vo vedeckých statiach, výskumných štúdiach či expertízach. Je autorom štyroch individuálnych monografií, 19 kolektívnych publikácií, vyše 80 príspevkov v odborných časopisoch a zborníkoch. Je evidovaných viac ako 500 citácií a ohlasov na jeho práce. V tejto súvislosti treba osobitne oceniť aj dopadové štúdie k vstupu a integrácii SR do Európskej únie - Dlhodobá vízia rozvoja slovenskej spoločnosti a Stratégia rozvoja slovenskej spoločnosti, ktoré pod jeho vedením vypracovali odborníci Ekonomického ústavu SAV.

V súčasnom období prof. Šikula pôsobí ako člen Učenej spoločnosti SAV, člen Vedeckej rady Ekonomickej univerzity (EU) v Bratislave a viacerých fakúlt EU, ako aj fakúlt Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a v ďalších funkciách súvisiacich a doktorandským štúdiom. Informoval o tom Tlačový odbor SAV.
 

Vyberte región